10 märts 2022

0116 Nüüd kiitus olgu Jumalal’

 

1899EMRLR on selle laulu eelmine variant:


1938ULR variant on palju paremini lauldav kui see varasem. Samas, lisasalmideks, mis on sealt välja jäetud, on 10. ja 11. salm. Miks 10. salm välja jäeti, ei saa küll aru. 11. salmi osas on arusaadav, et seda võib ka valesti võtta. Siiski on need kaks salmi minu jaoks kirjeldused sellest, kuidas inimene Jumala peale vaadates ja Jumalale meelepäraselt elada tahtes puhastab ennast (1Jh 3:3), aga kui sellel inimesel on siiski probleemid pattudega ja ta nendest jumalakartuses meelt ei paranda, siis võib ka taevast ilma jääda (vt. nt. 1Kr 6:9-10, Ga 5:19-21, selliseid kohti on Piiblis mitmeid). Valesti mõistetuna aga võib sellest välja lugeda, nagu pääseks taevasse Jumala kartmise kaudu. Et mitte valesti mõista, tuleb Piiblit tunda. Kokkuvõttes ei oleks pidanud neid kahte salmi 1938ULR-st ikkagi välja jätma, seal on kirjeldatud head ja olulised momendid.

1847EMRLR sisaldas variandi, mis oli mitmes kohas väikeste erinevustega:


1. salmis on trükiviga: sõna 'meile' on viimases reas ära jäänud. Mujal selleaegsetes või varasemates variantides on see olemas.

Veidi varasem variant on 1718MKL lk. 25, kus on samuti väikesed erinevused nagu eelmise kahe  (ülaltoodud) variandi vahel:


1693EMLR variant on tüüpiliselt veel rohkem erinev, lk. 133:


Selles variandis on mitmed teised sõnad ja mõttedki sees. 10. ja 11. salm on esitatud sellise mõttena (omalt poolt ümberseletatuna), et kui sina ei tunne huvi Jumala asjade vastu siin ilmas, ei tunne Jumal ka sinu vastu samamoodi huvi teises ilmas, mis tähendab vaid igavest hukatust. Samuti on siin toodud esile väga oluline täiendus, mis juba 1718MKL oli välja jäänud: oluline on teha seda kõike südamest ehk see on vastuarmastuse väljendus Jumalale. See on viide Ilm 2:5-le. Kahju, et nii oluline osa on hiljem välja jäänud.

1991KLPR: nr. 8.

In English with melody: Praise Be to God Almighty Given.

Hymnary.org: Lob sei dem allmächtigen Gott.

Kõikide piltide allikas peale esimese ja 1899EMRLR: digitaalarhiiv DIGAR.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar